Plodina maca, která je přezdívána jako „peruánský ženšen“ (přestože není s ženšenem příbuzná) pochází z And a je po staletí dobře známa jako adaptogen (prostředek proti stresu). Pro účely konzumace se používá kořen bílé barvy podobající se naší ředkvičce.
Dodává vitalitu a výdrž
Maca se pěstuje v nadmořských výškách okolo 4.000 m v peruánských Andách. Již před Inky žijící národy dobře znaly pozitivní účinky této plodiny na naše zdraví. Inkové pojídali macu před bitvami pro zvýšení vitality, ale po bitvě měli bojovníci zákaz její konzumace, aby byly ženy na dobytých územích chráněny před zvýšeným libidem vojáků.
Maca obsahuje přibližně 60 % sacharidů a 10 % vysoce kvalitní bílkoviny se 17 aminokyselinami (z nich sedm esenciálních).
Z minerálů je maca bohatá na selen, vápník, magnesium a železo.
Způsob použití
Maca je zejména kořenová plodina, kterou je možné běžně konzumovat bez negativních vedlejších dopadů. V Peru se využívá mnoha způsoby, ale nejčastěji se vaří. Ve své domovině má však pestrý způsob využití včetně mouky pro pečení nebo přípravu kaší. Pro nejlepší účinek doporučujeme používat jednu polévkovou lžíci macy od Iswari denně. Prášek můžete přidat do müsli, salátů, polévek, pudinků, koláčů, džusů, apod. Nejlépe používejte při teplotách nižších než 40 st., aby byly zachovány všechny původní nutriční hodnoty.
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.