Bohatý zdroj antioxidantů, beta-karotenů a vitamínů
Spirulina je jednou z nejstarších forem života na zemi. Jako součást jídelníčku byla známa již některými prastarými kulturami. Např. pro obyvatele dnešní oblasti Mexico City byla po několik tisíciletí hlavním zdrojem vysoce kvalitní bílkoviny. Je známo, že Aztékové ji konzumovali před příchodem Španělů společně s kakaem.
Spirulina má velmi vysokou nutriční hodnotu díky mimořádně vysokému podílu bílkovin a absenci celulózy v bunečné stěně. Proto je vhodná jako potravinový doplněk pro osoby se sníženou schopností příjmu potravin. Ze všech živých organismů je podíl bílkoviny u spiruliny nejvyšší – mezi 65 % až 71 %. Kromě toho protein spiruliny obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.
Aminokyseliny a sacharidy obsažené ve spirulině se velmi lehce vstřebávají.
Z vitamínů je spirulina bohatá na vit. sk. B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12.
Způsob použití
Spirulina má podobnou chuť jako jiné řasy. Přidejte malou lžičku do polévek, salátů, ovocných či zeleninových šťáv, apod. Přidejte 1 lžičku do jablečného či jiného moštu a vytvořte si tak energetický nápoj. Důležité je používat spirulinu jen v pokrmech teplých do 40 st. C, čili přidat lžičku do polévky servírované již na talíři! Spirulinový zelený džus: 2 jablka, čerstvý zázvor o velikosti půlky prstu, 1 lžička spiruliny v prášku, šťáva z půlky limetky nebo citronu, hrst špenátu. Rozmačkejte a hned vypijte (můžete vše scedit nebo rovnou vypít).
Upozornění: Pravidelná konzumace spiruliny není vhodná pro těhotné a kojící ženy, protože toxické látky se vylučují mj. tělními tekutinami vč. mateřského mléka!
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.