Účinky
Čaj působí příznivě při žaludečních potížích, zánětu žaludku, střevní chřipce, průjmu, jako přírodní adstringens zkracuje a snižuje intenzitu menstruačního krvácení.
Dávkování
Doporučuje se pít 2 šálky denně, při obtížích i několik šálků denně.
Amarant
Amarant je jednoletá a na pohled velmi dekorativní plodina. Každá rostlina produkuje obrovské množství malých semen (až 500 tisíc) bohatých na bílkoviny. Vysokou nutriční hodnotu však mají i listy amarantu, které se v některých zemích upravují jako listová zelenina nebo podobně jako špenát. Amarant má ve srovnání s obilovinami vyšší nutriční hodnotu - obsah bílkovin je až dvakrát vyšší.
Bílkoviny jsou velmi kvalitní a svým aminokyselinovým složením se blíží bílkovinám živočišného původu (vysoký obsah lysinu, albuminů a sirných aminokyselin). Amarantu by tedy měli věnovat pozornost zejména ti, kteří se stravují vegetariánským způsobem.
Amarantová semena jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahují hodně vápníku, hořčíku a draslíku, významný je i vyšší obsah železa. V rámci vitamínů vyniká amarant riboflavinem (vitamín B 2) a důležitými antioxidanty , patřícími do skupiny vitamínu E. Semena amarantu neobsahují lepek, amarantová mouka tedy může být zařazena do bezlepkové diety.
Amarantový tuk obsahuje v převážné míře nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová, olejová, linolenová), které příznivě ovlivňují zdravotní stav současného člověka, žijícího pod hrozbou civilizačních chorob. Tuková složka amarantu navíc obsahuje významnou složku - skvalen (7-8 % z celkového množství tuku). Důležitou vlastností skvalenu je fakt, že brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu. Zařazení potravin s amarantem do jídelníčku tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Skvalen je však zároveň antioxidantem, který působí příznivě jak uvnitř organismu, tak na povrchu (pokožce).