Čajové desatero pro přípravu dobrého čaje
- Čaj skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě
- Čaj nikdy nevaříme, ale pouze spárujeme
- Při přípravě čaje nepoužíváme kovové nádoby ani sítka. Nejvhodnější je porcelán nebo sklo a sítko z umělé hmoty
- Na čtvrt litru nápoje dáváme 2 lžičky čaje, nebo 1 lžičku na 1 šálek + 1 lžičku na konvici
- Před přípravou čaje konvici nebo šálek nahřejeme
- Nádoby na čaj nikdy nemyjeme v saponátech.
- Sušené lístečky zaléváme právě vroucí vodou
- Čaj nelouhujeme déle než 5 minut
- Nikdy nespařujeme dvakrát
- Chceme-li v létě uhasit žízeň, nesmíme čaj příliš sladit
Nejnovější objevy dokazují, že čajové listy obsahují více než 400 nejrůznějších chemických látek, mezi kterými jsou nejvýznamnější zejména alkaloidy, třísloviny a silice
alkaloidy - díky obsaženému kofeinu vykazuje čaj povzbudivé účinky na centrální nervovou soustavu, přispívá k posílení svalové činnosti a podporuje krevní oběh
třísloviny - působí proti bakteriím, ale také při léčení vzniklých zánětů. Čaj může být využit i jako prostředek při léčbě vysokého krevního tlaku, zánětu ledvin a případného zánětu jater
silice - napomáhají rozpouštět tuky a příznivě ovlivňují trávení. Díky aromatickým silicím přispívá čaj k lepšímu přenosu kyslíku do tělesných tkání, a tím je mimo jiné posilována intenzita dýchání.
Kofein obsažený v čaji díky taninu a katechinu, působí pomaleji a prakticky bez negativních účinků na činnost srdce, narozdíl od kofeinu podávaného v kávě. Významná je i termoregulační schopnost čaje: "Nic neochladí lépe než horký čaj" - William Ewart Gladstone.