Má neopakovatelnou chuť a výrazně aroma. Zelený čaj uhasí žízeň, dodává sílu, je výživný a má antioxidační vlastnosti.
Jedná se o 100% přírodní zelený ceylonský čaj balený na Srí Lance. Příznivě působí při zánětech sliznice dutiny ústní, nadváze, vysokém krevním tlaku, ischemické srdeční chorobě, snižuje hladinu cholesterolu, rozšiřuje cévy. Vyznačuje se silnějším povzbuzujícím účinkem než čaj černý a oproti černému čaji má mnohem méně kofeinu a taninů. Zelený čaj obsahuje látky, které účinně brání tvorbě zubního kazu (může způsobit nežádoucí zabarvení zubů), je účinný při onemocnění dásní, zpomaluje růst bakterií typu streptococcus mutans, prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory, přispívá i ke snížení tělesné váhy, posiluje krevní stěny, snižuje cukr v krvi.
Dávkování
Chcete-li dokonalý zelený čaj, vypláchněte nádobu horkou vodou a přidejte jednu lžičku čaje pro každou osobu. Zalijte čerstvě uvařenou, mírně vychlazenou vodu. Po 3 - 4 minut podávejte. Teplota vody a doba vyluhování má vliv na chuť čaje, který může ochutnat sladce, hořce nebo trpce.
Zelený Čaj - nefermetovaný a neoxidovaný čaj. Zachovává si účinné látky kofein, třísloviny, éterické oleje, karoten, vitamíny C, B1, B2, B5, B7, B10, fluorid, draslík, sodík, vápník, magnézium, stroncium, měď, nikl, zinek, molybden, fosfor, enzymy. Lístky jsou sušeny na slunci, teplem, pražením na ohni či naparováním. Posledně zmíněná metoda je asi nejpoužívanější. Znamená to, že se čerstvě sesbírané lístky vystaví na 20 až 40 sekund vodní páře, u vyšších kvalit i déle. Poté se suší a svinuje. Výzkumy prokázaly velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz. Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7 x silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním. Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Slibné jsou výsledky zkoumání odhalující, že zejména zelený čaj má protialergické účinky. Odvar ze zeleného Čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu. Když necháme zelený čaj vyluhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působíme na trávicí trakt, protože třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla. Těhotné, kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, protože je v něm již velmi malý obsah kofeinu a taninů. Zelený čaj bychom měli pít neslazený a pokud možno bez mléka, podstatně totiž snižuje jeho léčivé účinky.