Zelený čaj se od černého liší tím, že neprochází procesem fermentace (okysličování). Nedochází tak k úbytku vitamínu C, karotenu a minerálií. Při pravidelném pití zpomaluje stárnutí organismu díky obsahu minerálních látek a povzbuzujícím účinkům na centrální nervovou soustavu.
NĚKOLIK SLOV O ZELENÉM ČAJI
Zelený čaj – to je přírodní léčivý prostředek. Seznam medicínského působení, které věda zelenému čaji přisuzuje, je dlouhý. V jedné japonské vědecké práci se píše, že nálev zeleného čaje působí preventivně proti 61 nemocem a 21 chorob dokonce dokáže léčit! Takové tvrzení jistě můžeme brát s rezervou, ale výzkum amerických vědců zjistil, že speciální látka katechin EGCG, který je obsažen pouze v zeleném čaji, blokuje tvorbu enzymu urokináza. Tento enzym ve velkém množství produkují rakovinné buňky a s jeho pomocí napadají živou tkáň, aby mohly růst a rozmnožovat se. V černém čaji je tento katechin vlivem proběhlé fermentace zničen. “ Jen několik šálků zeleného čaje denně stačí k tomu, aby působil preventivně proti rakovině, nebo aby zpomalil její nástup,” říká se v závěru práce. Třísloviny, flavonoidy, vitamíny A a C obsažené v zeleném čaji pomáhají upravit krevní tlak, srovnat hladinu cholesterolu v krvi a v neposlední řadě pomáhají tělním sliznicím odolávat působení vnějších škodlivin.
Složení: japonský zelený čaj SENCHA s květy růže, květy bodláku, slunečnice a chrpy polní, aroma
Příprava: příprava zeleného čaje se liší od přípravy tzv. černého čaje – není dobré spařovat zelený čaj vařící vodou. Postupujte následovně: převařte pitnou vodu. Po jejím vychladnutí na 60-70 °C zalejte čaj v poměru 1 vrchovatá lžička na 2 dcl vody. Nechte vyluhovat 1-2,5 minuty. Čaj je možno ochutit obvyklým způsobem.
Užití: Jako alternativa černého čaje až několik šálků denně.
Hmotnost balení: 40