Čaj na žlučník je vhodné pít především po mastných a těžkých jídlech. Žluč napomáhá rozkládat tuky v potravě. Můžete ho pít dlouhodobě. Žlučníkový čaj obsahuje z větší části pampelišku a řepík. Ty příznivě ovlivňují trávicí procesy a správnou činnost jater, střev a žlučníku. Podporují tvorbu žluči a uvolňují křeče žlučových cest. Trávení a tvorbě žluči napomáhá také nať jablečníku a máta, které čaj na zklidnění žlučníku obsahuje.
Žlučníkový bylinkový čaj obsahuje
řepík lékařský, smetanka lékařská, heřmánek pravý, zeměžluč menší, jablečník obecný, máta peprná, reveň dlanitá
Jak se projevují problémy se žlučníkem?
Žlučníkové problémy jsou nejčastěji způsobeny nevhodnou stravou. Žlučník reaguje na mastná, ostrá a špatně stravitelná jídla, alkohol, uzeniny nebo třeba na kávu. Mezi příznaky patří bolest pod žebry, která vystřeluje až do zad pod pravou lopatku, pocit na zvracení, nadýmání nebo dokonce horečka. Časem můžete sami vypozorovat, jaké potraviny vám tyto problémy způsobují.
Způsob přípravy a dávkování
Dvě polévkové lžíce směsi dáme do 1/2 l vroucí vody a necháme přikryté asi 15 minut vylouhovat. Přecedíme a vlažný čaj během 2-3 hodin postupně vypijeme.
Doporučujeme podávat šálek čaje 2x denně.
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.