Užití
Vychutnejte si Šťavnaté ovoce máčené v čokoládě. Plněné čokoládové bonbony „Schoko-Orangen" a „Schoko-Erdbeeren" ve tvaru jahody a pomeranče jsou lahodným spojením kvalitní čokolády a jemných ovocných příchutí. Bonbony „Schoko-Orangen" z našlehané pomerančové pěny obalené v čokoládě obsahují ovocné šťávy z exotických pomerančů. Plněné bonbony „Schoko-Erdbeeren" z jahodové pěny obalené čokoládovou polevou zase kousky sladkých jahod.
Dávkování
Není stanoveno, dle chuti.
Kontraindikace
Nejsou známy.
Vedlejší příznaky
Nejsou známy.
Fakta
Plněné čokoládové pjodukty značky CASALI převzala společnost MANNER do svého portfolia již koncem 70. let. Českým zákazníkům je tato značka známá především díky čokoládovým bonbonům „Banánkům" s náplní Žlutého banánového želé. Od roku 2007 vyrábí firma MANNER pod značkou CASALI nové variace ovocných příchutí - pomerančové bonbony „Schoko-Orangen" s 6% obsahem pomerančové šťávy a jahodové bonbony „Schoko-Erdbeeren" s 8% podílem pravých jahodových kousků.
Čokoláda byla dlouho považována za lék aještě na počátku20. století se prodávalav lékárnách. K žádoucím projevům působení této „dobroty" na organismus postačí 20 g kakaa nebo 15 g čokolády denně.
Pravá čokoláda obsahuje velké množství biologicky aktivních látek, které kromě tělesné schránky ovlivňují i psychiku. Fenyletylamín je jednou z nich. Pňrozená potřeba fenyletylamínu stoupá pň psychickém napětí, např. před menstruací nebo pň vyčerpání. Fenyletylamín působí silně antidepresivně - zmírňuje pocity strachu a úzkostí. Mimo jiné se jej více vylučuje v mozku zamilovaných.
Další povzbuzující látkouv čokoládě je teobromin. Teobromin uvolňuje cévy atím snižuje krevní tlak. Navíc stimuluje srdce a má močopudné účinky. Dfíve se teobromin z kakaových bobů užíval pň léčbě srdeční nedostatečnosti a astmatu. Čokoláda obsahuje také velmi malé množství kofeinu, který povzbuzuje nervovou soustavu. Radafosfolípidů a nukleotidů obohacuje čokoládu o látky zlepšující Činnost mozku a látky působící na zvýšení syntézy tryptofanu. Tryptofan má antidepresivní účinek. Podobně působí i lecitin, který se do čokolády pňdává jako emulgátor. Zvýšenou chuť na čokoládu pň psychické zátěži a napětí si vysvětlujeme také poměrně vysokým obsahem hořčíku a vápníku.
V čokoládě nalezneme polyfenoly s antioxidačnímí vlastnostmi. Doporučují se jako prevence proti rakovině. Obsah polyfenolů v čokoládě je srovnatelný s obsahem polyfenolů v čaji nebo v červeném víně.