Riboflavin patří do skupiny vitamínů B. Ve spolupráci s enzymy se podílí na metabolické přeměně živin a získávání energie pro buňky lidského těla. Ve volné formě a ve formě nukleotidů se riboflavin vyskytuje ve všech rostlinných a živočišných organismech. Je zajímavé, že většina rostlin a plodů obsahuje riboflavin ve velmi malém množství (důležitá informace pro vegetariány). Podstatně bohatším zdrojem jsou kvasnice, mléko (odtud odvozené synonymum laktoflavin), sýry, vejce, maso, ryby. Zjistilo se, že pasterizací mléka se ztrácí nejméně 20% riboflavinu a čím je mléko „trvanlivější“, tím méně riboflavinu obsahuje (je to důsledek vlivu teploty). Pokud se upravuje zelenina vařením, má se kvůli snížení ztrát riboflavinu dávat až do vroucí vody. Za nejlepší způsob tepelné úpravy je považován ohřev v mikrovlnné troubě, kde jsou naměřené ztráty riboflavinu nejmenší. S ohledem na klíčový význam riboflavinu pro metabolismus proteinů a pro tvorbu energie je jeho potřeba daná energetickou hodnotou výživy a také rychlostí metabolismu a tělesnou hmotností.
Minimální denní potřeba je u člověka nad 15 let 0,6-1,2 mg.
Doporučené dávkování:
1 tableta denně
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.