Semínka chia ("čia") jsou semeny šalvěje hispánské (salvia hispanica). Jejich název je odvozen od aztéckého ,, chian", což znamená, plný oleje nebo olejnatý. Ve své době patřila semínka chia do skupiny 4 hlavních a nejdůležitější potravin Aztéků, Toltéků i Mayů. V této skupině se nacházela spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem.
Vlastnosti chia semínek
O jejich důležitosti pro život latinsko- amerických kultur svědčí i prokázaný fakt, že byla používána také jako tzv. ,,tržní plodina" ( měna platná pro směnu zboží ). Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x (ve formě lehkého gelu - tento konzumují právě i zmínění indiánští běžci). Jsou také významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny a v neposlední řadě obsah až 34g vlákniny ( na 100g semínek ). Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů, vápník (5x více vápníku než v mléce). Tento rostlinný vápník náš organizmus daleko lépe a snadněji přijímá a využívá, než vápník z živočišných zdrojů.
Obsažené látky
Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě. Země původu: Bolívie Produkt ekologického zemědělství. Nutriční hodnoty ve 100g Energie: 490Kcal / 2052kJ, bílkoviny: 15,6g, tuky: 30,8g, z toho nasycené 3,2g, sacharidy: 43,8g, z toho vláknina: 37,7g, sodík: 19mg,