Najdeme v něm všechny živiny, od vitaminů a minerálů až po aminokyseliny. Mladý ječmen je navíc obsahuje ve formě, kterou organismus dokáže snadno vstřebat a využít.
Velmi důležitou součástí mladého ječmene jsou aktivní enzymy, tedy látky, bez nichž by nemohly fungovat žádné biochemické procesy v organismu. Podle autorky publikace „Zelené listy ječmene“ Dr. Mary Poder je množství endogenních enzymů tělu dáno již při narození a postupně se vyčerpává. Vydrží ovšem déle, pokud je chráníme důsledným denním přísunem syrové stravy a potravinových doplňků.
Prášek z mladého ječmene dále obsahuje celou škálu vitaminů a dokonalý výběr minerálů a stopových prvků v organické formě. Důležitý je zejména vysoký obsah betakarotenu, vitaminů C, E, B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu. Pro tyto látky je typické, že se tepelným zpracováním potravin znehodnocují, v mladém ječmeni zůstávají díky šetrnému zpracování téměř nedotčené.
Při užívání nápoje z mladých výhonků ječmene mohou zpočátku někteří lidé pocítit některé nepříjemné příznaky, jako jsou mírné bolesti hlavy, kručení v žaludku, průjem či kožní problémy. Ty jsou však jen projevem intenzivního nastartování detoxikačních procesů a zdraví nijak neohrožují (obvykle pomůže dočasné snížení užívaných dávek). Většina lidí ale pocítí jen nárůst energie.
Jak připravit svěží zelený nápoj
1 – 2 čajové lžičky zamíchejte s ovocným džusem, nebo jiným oblíbeným nápojem. Nepoužívejte s horkými nápoji, jelikož teplo neutralizuje aktivní enzymy. Další možnost použití je přidání Mladého ječmenu do cereálií, salátu nebo jiného studeného jídla
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.