Užití
Sacharinové nekalorické sladidlo v tabletách, určené pro racionální výživu. Je vhodné ke slazení teplých i studených nápojů. Neztrácí sladivost ani při tepelné úpravě, proto je s oblibou používáno k zavařování veškerého ovoce a zeleniny, tradičně například při zavařování okurek. Toto sladidlo je 100 x sladší než cukr a na trh je dodáváno v šesti druzích balení.
Sacharin
Nejstarší sladidlo, objevené v 19 století. Již více než sto let se používá jako náhrada cukru. Je to nejrozšířenější umělé sladidlo na celém světě. Vyrábí se několika způsoby několikastupňovou chemickou syntézou. Jako výchozí látky slouží toluen, nebo anhydrid kyseliny fialové.
Vyznačuje se intenzivní sladkou chutí, nejčastěji se používá ve formě 450 x sladší než cukr. Tělem prochází beze změny. Je nekalorický, neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky. Tvoří bezbarvé krystalky nebo prášek. Je vysoce termostabilní, vhodný pro pečení i vaření, stabilní při skladování. Určitou nevýhodou je jeho hořká kovová příchuť. ADI hodnota je 5mg / 1 kg lidské váhy, což pro 70 kg vážícího člověka umožňuje bezpečnou konzumaci 0,35 g sacharinu denně, což je při jeho sladivosti ekvivalentní asi 155 gramům cukru (tedy 26 kostkám cukru).
Aplikace
stolní sladidla, nealko nápoje, mléčné výrobky, pudinky, deserty, sladkosti a čokolády, pekařské výrobky a pekařské směsi, obiloviny, žvýkačky, pomazánky, jamy, marmelády, konzervovaná zelenina, marinády, dresingy, zubní pasty a léčiva
Dávkování
Doporučená denní dávka při dlouhodobém užívání 10 tablet