Přírodní sladidlo. Vhodný jako rychlý zdroj energie. Glukóza se vyskytuje ve velkém množství plodů nebo v medu, zejména však v hroznovém vínu. V lékařské literatuře možná dosud narazíte na označení dextróza, které se dříve užívalo jako synonymní k názvu glukóza.
Jak se vyrábí Glukopur
- V České republice se pro přípravu glukózy používá kukuřičný škrob. Sladidlo Glukopur vyrábí akciová společnost Natura, která sídlí v Havlíčkově Brodě a zpracováním bramborového škrobu se zabývá již dlouhá léta.
- Glukopur se tak vžilo jako nejběžnější označení pro lidový termín hroznový cukr či odborné označení glukóza, ve starší terminologii dextróza.
Složení v suchém stavu
dextróza (100 % D-glukóza) - vyrobeno z kukuřičného škrobu, vitaminový premix (vitamin C 18mg; B1 0,42 mg; B2 0,48mg; B6 0,60mg; B12 0,30mg; biotin 45mg; kyselina pantothenová 1,8mg; vitamin E 3mg; kyselina listová 60mg; niacin 5,4mg; sacharidy min. 99g; bílkoviny 0g; tuky 0g)
Doporučené dávkování
Sladidlo Glukopur můžeme podávat jako nápoj, stačí jej rozmíchat v mléku, vodě, citronové šťávě apod. Jako zdroj energie je doporučeno užívat 80 – 100 g Glukopuru během jednoho dne. V případě nechutenství by měl být Glukopur užíván 10 – 14 dní, vhodnou dobou pro podání je ráno, kdy celkovou denní dávku 100 g rozmícháme v 500 ml čaje. Nedoporučuje se diabetikům ani lidem s nadváhou.