Užití
Podběl obecný má expektorační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání a k potlačení zánětů. Užívá se v nálevu, samotný nebo v prsních čajových směsích. Má mírný močopudný a antiastmatický účinek. Lidové léčitelství doporučují obklady z jeho výluhu na záněty žil a obtížně se hojící rány.
Dávkování
2 lžičky sušených listů (nebo napůl s květy) na 1/4 litru vody, nechat krátce přejít varem, ustát a popíjet teplé malými doušky 2 šálky denně - nemá se pít déle než 14 dní. Odvarem se omývá podrážděná pleť při vyrážkách.
Příznaky
Dráždivý kašel, zahlenění, zánět nosohltanu, horečka, zápal plic, astma, zánět dutiny ústní, hrdla a nosních dutin, onemocnění plic a průduškové potíže.
Kontraindikace
Obsahuje kromě užitečných i některé nebezpečné látky, které při delším užívání mohou vyvolat poškození jater a záněty. Proto ho užíváme jen během potřeby, ne samostatně, dáváme přednost jeho dobrému uplatnění v čajových směsích.
Podběl
Tlumí kašel a usnadňuje vykašlávání - trápí-li vás kašel, zmírníte ho třemi šálky horkého čaje připraveného z podbělu. Čerstvé drcené nebo umleté listy podbělu se dobře hodí jako maska na nečistou a mastnou pleť. Uklidňuje ji, napne a prokrví.
Květy má podběl jasně žluté a objevují se už v březnu a dubnu, sotva sleze sníh. Patří mezi první posly jara a asi se nenajde tak chudá půda, kde by se podběl nemohl uchytit. Najdeme jej na neuvěřitelných místech - na nových náspech silnic, na haldách dolů, na navážkách a rumištích, v lomech i v příkopech. Rozmnožuje se podzemními výhonky a jeho kořenový systém je tak rozvětvený, že může zasahovat až 3 m daleko. Je to vlastně takový malý průkopníček, který se může dostat až na opuštěná a kamenitá místa, kde svými zetlelými listy vytvoří humus pro další vegetaci. Podběl býval vždy považován za drogu chladící, to znamená proti všem horkostem.
Složení
Obsahuje hojně slizu a tříslovin, dále silice, hořčiny, insulin, bílkoviny a fytosteroly. Přírodni podbělová šťáva obsahuje silici, tříslovinu, hořčiny, síru, vápník, draslík a organické kyseliny.