Užití
Proskurník lékařský je cenný vysokým obsahem slizu, který vytváří ochranný povlak na sliznicích a chrání je před vnějším i vnitřním drážděním. Chrání tak i pokožku. Vzhledem k tomu, že tento povlak je značně vytrvalý je proskurník velice účinný při léčbě orgánů trávicího traktu, tzn. jícnu, žaludku a střev. Svými účinky je srovnatelný se slézem, který může i nahradit.
Dávkování
Sliz se nejlépe získá macerací ve studené vodě, v níž se dobře rozpouští (luhuje se 6 až 8 hodin). Berou se obvykle 2 čajové lžičky na sklenici vody, macerát se lehce přihřívá. Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g drog na 1 l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vyluhovat. Studený výluh (macerát) -1 čajová lžička listů na šálek studené vody, nechat 6 - 8 hodin macerovat. Nálev - 1-2 čajové lžičky zalít šálkem vroucí vody. Drogu mohou používat i děti. Je často součástí čajových směsí proti kašli a dětských čajů.
Proskurník lékařský
Používá se na ošetření sliznic močového měchýře a sliznic dýchacích cest, je vhodný při nemocech plic a průdušek - při kašli, černém kašli, bronchiálním astmatu, tlumí kašel a usnadňuje odkašlávání, je účinný při zánětlivých nemocech močových cest, ledvin a trávicího ústrojí, pomáhá při průjmu, zejména při těžkých průjmech dětí.
Sliz v droze obsažený chrání sliznice před škodlivými vlivy, proto tlumí kašel, ulehčuje odkašlávání, mírní dráždění sliznice, užívá se při chorobách plic a průdušek, angíně, bolesti v krku, astmatu, droga se osvědčila i při chorobách cest močových, ledvin či trávícího ústrojí (těžké průjmy, ale i zácpy neboť sliz mechanicky podporuje vylučování stolice). Zevně se užívá při popáleninách nebo poleptání, na abscesy, na špatně se hojící rány nebo na změkčení zatvrdlin. Jako kloktadlo se užívá při zánětu mandlí a dutiny ústní.
Složení
Všechny části rostliny obsahují zejména velmi hodnotné slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11 %), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.