Užití
Plody borůvek pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních, zvyšují množství moči, čímž napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, působí preventivně proti infekcím, posilují imunitní systém, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, prospívají regeneraci sliznic, podporují úsilí o snižování tělesné hmotnosti, mají i protistresový účinek.
Borůvky
Plody borůvek jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Jsou velmi významné pro vysoký obsah bioflavonoidů včetně vitamínu A (v podobě provitamínu - karotenu) a obsah vitamínů C a B a stopových prvků a makroprvků. Karoten je provitamínem vitamínu A, ochraňuje imunitní systém, zlepšuje odolnost proti bakteriím a volným radikálům, zvyšuje toleranci na sluneční záření, v podobě vitamínu A: snižuje citlivost (bolestivost) oči na světlo, napomáhá k léčbě šerosleposti, zrakovou slabost, napomáhá tvorbě oční purpury, zvyšuje odolnost vůči nákaze dýchacích cest, zkracuje trvání nemoci, udržuje zdravou pleť a vnější vrstvu orgánů a tkání, ale také vlasy, zuby a dásně, napomáhá odstranění stařeckých skvrn, zlepšuje růst těla, posiluje kosti a odporuje léčbu rozedmy plic a onemocnění štítné žlázy.
Bobule borůvek se suší i jako čajová surovina, která se osvědčuje jako léčivo při žaludečních a střevních katarech. Díky obsahu tříslovin, antioxidantů a bioflavonoidů má borůvkový čaj podobnou kvalitu a léčebný účinek jako čaj čínský, navíc neobsahuje relativně škodlivý kofein. V plodech borůvek i v listech jsou třísloviny hlavní účinnou látkou. Plody jsou díky obsažené tříslovině používány jako prostředek proti průjmu a mají mírně dezinfekční účinky (proti zánětům dutiny ústní a hrtanu).