Užití
Hloh rozšiřuje věnčité tepny, a tím působí i proti angíně pectoris. Zlepšuje činnost srdce a krevní oběh, zejména u starších lidí po záchvatu mrtvice, při vysokém krevním tlaku, otylosti a v začátku kornatění tepen. Působí také protiskleroticky a mírně uklidňuje. Jeho podávání má vliv při otocích jak srdečního tak ledvinového původu. Napomáhá k léčbě některých typů závratí. Lze jej použít na prevenci ischemické choroby srdeční. V některých případech až nečekaně důrazně tlumí klimakterické potíže. Díky kombinaci vitamínu C a karotenu patří k prostředkům proti vráskám, stárnutí a volným radikálům.
Dávkování
Nejvhodnější lékovou formou je tinktura, která se podává 3x denně po 30 až 50 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách. Hloh je možné připravit i ve formě čaje (1 čajová lžička drogy se přelije šálkem vroucí vody, luhuje se 5 minut, pijí se 3 až 4 šálky denně). V domácích podmínkách je možné vyrobit i léčivou kořalku (plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a poté se užívá jako léku!).
Kontraindikace
Nedoporučuje se užívat v těhotenství ani při kojení.
Složení
Droga obsahuje triterpenové kyseliny, aminopuriny (adenosin, adenin, guanin), flavonoidy, antokyany, kvercetin, pektiny, saponiny, třísloviny, v plodech jsou dále přítomny karoteny, cukry a vitamíny B a C.