"Thajský Jiaogulan je považován za jednu pro zdraví nejprospěšnějších bylin světa. Patří mezi významné antioxidanty a pro své nespecifické (celostní) působení je řazen mezi tzv. adaptogeny (harmonizátory, antistresory), tj. rostliny které umí příznivě ovlivňovat fungování celého lidského organismu. Thajský Jiaogulan je ve svých účincích několikanásobně silnější než bájný ženšen a právem mu náleží označení bylina nesmrtelnosti"
Popínavá bylina Jiaogulan (latinsky Gynostemma pentaphyllum) patří mezi okurkovité a roste v horských oblastech Thajska. Je řazena do kategorie adaptogenů a antioxidantů a je v ní identifikován téměř čtyřnásobně vyšší obsah účinných látek (především saponinů) než má kořen ženšenu! Publikované vědecké práce uvádějí prokázaný pozitivní vliv byliny na lidský organismus zejména v následujících oblastech: adaptogenní a antioxidační účinky, posilování imunity a nervového systému, růst životní energie/odolnosti/vytrvalosti, stimulace funkce jater, regulace cholesterolu a krevního tlaku, zlepšování cirkulace krve, snižování krevního cukru, uklidňující efekty a uvolnění křečí, prevence infarktu, mrtvice a rakoviny, další nespecifické pozitivní účinky a působení.
Příprava a pití Jiaogulanu poskytuje obdobné zážitky jako konzumace nejkvalitnějších zelených čajů. Jeho zvláštní příjemná vůně, vynikající chuť, jiskrný žlutý nálev, nevšední dlouhá (sladká) dochuť ("aftertaste") a snadná příprava jej předurčují k zařazení do (dnes již hojně v čajovnách nabízené) řady čajů-nečajů. Dokonce lze konstatovat, že se jedná o "zlatý hřeb" v této řadě! Nálev připravíme tak, že luhujeme 1g suchého listu (cca jedna čajová lžička) v 250 ml horké vody po dobu 3-5 minut, dle chuti. Ideálně s využitím dvou sklenic á 250 ml (tzv. "dvousklenicová příprava" Jiaogulanu). Již tříminutový nálev je nebývale silný a aromatický. Typická sladká dochuť svou nevtíravou plností okouzlí každého a podobně jako u vína vybízí k dalšímu doušku.
Produkt Jiaogulan - bylinný čaj z pětilistého ženšenu má povolení k prodeji vydané Ministerstvem zdravotnictví a je klasifikován jako doplněk stravy. Maximální denní konzumace je povolena v množství 4g (výluh ze 4g suchého listu, tj. 1 l nálevu).