Účinky
Kozí mléko působí kladně na výstavbu a obnovu buněk, zúčastňuje se na jejich ochraně před škodlivými vlivy prostředí a tím napomáhá většímu zdraví a kondici. Výhodou sušeného kozího mléka je, že si připravíte jen tolik mléka, kolik spotřebujete.
Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a forsforu, solí stopových prvků (mědi, zinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu) a vitamíny. V porovnání s kravským mlékem má nižší obsah železa, kobaltu, vit. B, kyseliny listové a neobsahuje as. kasein, naopak má vyšší obsah fosforu a vápníku, vitamínu D a riboflavinu. Výhodou je i nižší obsah sodíku. Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléku, důležitý rozdíl je v jejich složení - to je pravděpodobně důvod, proč organismus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské.
Z výzkumů vyplývá, že kozí mléko pozitivně působí
- na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity, stresu, úzkostí a deprese, zmírňuje poruchy spánku
- kozí tuk příznivě působí při kloubních onemocněních, na čemž se podílí obzvlášť kyselina mléčná
- lehko absorbovatelný mléčný tuk a bílkoviny společně s volnými aminokyselinami významně regulují vlhkost pleti, pozitivně působí pří kožních onemocněních
- kozí mléko má větší procento mastných kyselin se středním a krátkým řetězcem, které mají možný vliv na srážlivost krve v cévách (ochrana před infarktem). Snižují hladinu lipoproteinů a tím i riziko arteriosklerózy a zlepšují imunitní systém
- pozitivně působí při astmatických onemocněních
Pro přípravu kávy, mléčných nápojů, koktejlů, kakaa, přípravu polévek, omáček, pudingů a kaší, na pečení do těsta, náplní apod., pro přípravu výživné snídaně s cereálními výrobky.
Dávkování
10 - 12,5g sušeného kozího mléka rozmícháme v malém množství vlažné vody na kasičku a doplníme do 100ml. Doporučujeme použít mixér.
Účinné látky
Minerální látky
Stopové prvky
Vitaminy
Kys. Listová