Lapacho (Tabebuia serratifolia)
V tropických deštných pralesích Střední Ameriky roste vysoký strom s hladkou kůrou a trubkovitými květy. Indiáni jej nazývají slovem, které se dá přeložit jako „mít moc a sílu“. Moderní historie lapacha se datuje od roku 1884, kdy byla izolována jeho nejdůležitější obsahová látka.
Původ: střední Peru, provincie Coronel Portillo
Část rostliny: vnitřní kůra
Způsob přípravy: Do litru vařící vody vhodíme 4 plné lžičky lapacha, necháme 5 minut vařit, poté odstavíme a necháme ještě 15–20 minut luhovat. Můžeme pít jak teplé, tak vychlazené. Ochutit lze přidáním medu.
Obsahové látky: Lapacho, kůra obsahuje naftochinony a antrachinony. Dále obsahuje flavonoidy, vitamíny (B, C, provitamín A), minerální látky (vápník, draslík, fosfor a hořčík) a stopové prvky (křemík, cín a mangan).
Neužívat v těhotenství, při nízkém tlaku, srdeční nedostatečnosti, průjmových a horečnatých onemocněních.
Nevhodné pro děti do 3 let.