Obsahuje seznam potravin s uvedením energetické hodnoty, glykemického indexu a obsahu bílkovin, sacharidů, tuků a vody.
Obezita je definována zmnožením tukové tkáně v organismu. Podíl tuku v organismu je určován pohlavím, věkem a etnickým charakterem populace. Jak lze množství tuku v těle hodnotit?
1) Dle množství tuku
Fyziologicky je vyšší podíl tuku u žen (norma do 28 - 30 %) než u mužů ( norma do 23 - 25 %). Obvykle je vyšší % tuku spojené i s nadměrným množstvím kilogramů, ale neplatí to vždy. Např. aktivní sportovci s vysokým procentem svaloviny mohou být dle tabulek obézní, protože svaly jsou těžší než tuk, ale procento tuku mají v normě. Bylo by tedy výhodnější, pokud by si lidé kupovali na hodnocení obezity spíše tukoměry než váhy. U obézních mužů přesahuje tuk 25 % a u žen 30 % ( u starších žen 35 %) tělesné váhy. Množství zásobního tuku lze určit nejprecizněji podvodním vážením, dále použitím antropometrických metod např. měřením kožních řas kaliperem na více místech těla a ze zjištěných hodnot pak lze zjistit podíl tukové tkáně na celkové tělesné váze.
2) Dle BMI
Pokud není možnost změřit tuk, používají se různé indexy, kdy tělesná váha se většinou dělí tělesnou výškou v různých mocninách. Nejběžněji používaný je index tělesné hmotnosti BMI (z anglického Body Mass Index), který definoval v minulém století A. Quetelet. BMI se vypočte tak, že se hmotnost vyjádřena v kilogramech dělí druhou mocninou výšky, která je vyjádřena v metrech.