Červenooranžové bobule jsou označovány jako „ovoce radosti a dlouhověkosti“ a tvrdí se, že pokud se užívají po celý rok ve formě čaje, přinášejí dokonalé zdraví. V Číně je kustovnice nepostradatelným doplňkem stravy a její užívání má velmi dlouhou tradici v čínské, korejské i japonské medicíně. Tato mimořádně zdravá pochoutka je plná vitamínů, minerálů, stopových prvků a je nejbohatším zdrojem karotenoidů v rostlinné říši.
Původ: severovýchodní Čína, provincie Gansu
Část rostliny: plod
Obsah balení: 105 g
Způsob přípravy: 3 čajové lžičky (= cca 15 g) zalijeme vodou a vaříme 5–10 min. Čaj se pije na lačno ve dvou denních dávkách včetně plodů. Sušené plody jsou vhodné i k samotné konzumaci, je možné je použít i při vaření jakéhokoli jídla. Výborné jsou s rýží, do polévky nebo vločkových kaší. Doporučená denní dávka kustovnice čínské je 6 až 15 g.
Obsahové látky: Kustovnice čínská. Plody obsahují kromě bílkovin, tuků, cukrů, vlákniny a esenciálních aminokyselin velké množství karotenoidů. Dále obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2, B6, C a E. Z minerálních látek je přítomen fosfor, vápník a železo a stopové prvky jsou zastoupeny zinkem, mědí a selenem. Přítomno je však i malé množství germania. Důležitou obsahovou látkou v kustovnici je betain. Dále obsahuje látky steroidního charakteru, alkaloidy a imunologicky aktivní polysacharidy.
Neužívat při potravinové alergii.