Černý čaj snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu v krvi, obsahuje antioxidanty zabraňující nežádoucímu účinku volných radikálů na buňky a chrání tak organismus.
Užití
Černý čaj při své výrobě prochází fermentací. V důsledku toho má černý Čaj zvýšený obsah kofeinu oproti jiným čajům. Účinky černého čaje jsou proto povzbudivé, a to i díky vitamínu B1. Černý čaj je proto vhodné pít při duševní práci a zátěži a plnohodnotně nahradí šálek kávy. Naopak je černý čaj oproto kávě vhodnější, neboť káva má silnější krátkodobější účinek, který může některým lidem spíše uškodit. Černý čaj také dodá lepší náladu a svojí lehkou trpkostí i srovná žaludeční problémy.
Nedávno také američtí vědci objevili další blahodárné účinky černého čaje. U několika lidí vedlo pravidelné piti černého čaje ke snížení cholesterolu v krvi a tedy ke snížení pravděpodobnosti srdečních potíží. Černý čaj je dokonce vhodný pro diabetiky, neboť snižuje hladinu glukózy v krvi.
Dávkování
Dospělí a mladiství 1 Šálek 2 x denně při použití 1 nálevového sáčku pro 1 šálek.
Kontraindikace
Nedoporučuje se pití velkého množství čaje (více než dva litry velmi silného čaje denně) těhotným a kojícím ženám a lidem, postiženým žaludečními vředy.
Vedlejší příznaky
Pň vypití většího množství Čaje (více než dva litry velmi silného čaje denně) výjimečně mohou nastat potíže s nespavostí.