Účinky
Čaj odvodňuje, odbourává otoky, díky diuretickým účinkům pomáhá při léčbě zánětu ledvin a zánětu močového měchýře. Dále pomáhá při střevních poruchách a průjmech.
Dávkování
Dávkování je individuální, v průměru 1 sáček čaje na 1 šálek 2-8 x denně.
“Zlatá pravidla“
Každý člověk není znalec čaje, což ovšem neznamená, že nedokáže dobře připravený čaj ocenit. Teprve díky správné přípravě se z pití čaje stává požitek. Znalci čaje proto doporučují tato " zlatá pravidla".
Pro přípravu čaje používejte keramiku, kameninu, sklo nebo porcelán. K vymývání nikdy nepoužívejte saponáty. Pokaždé používejte pouze čerstvou vodu, která by neměla být příliš tvrdá a chlorovaná. Čajovou konvici předehřejte a vařte v ní pouze čaj. Používejte jen značkové čaje.
Černý čaj se zásadně zalévá vroucí vodou, zelený - vodou kolem 80 stupňů kvůli zachování vitamínu C. Čaj se louhuje v rozmezí od dvou do šestí minut. Záleží na chuti a požadavcích. Všeobecně se dá říct, že krátce louhovaný čaj je řízný, aromatický a velmi osvěžující. Delší doba louhování dává vyniknout jeho těžké svíravé chutí a mírně zklidňujícím účinkům. Těsně před skončením louhování čaj zamíchejte. Udělejte si čas a v klidu tento aromatický nápoj vychutnejte.
Účinné látky
Enzymy a enzymatické štěpy
Vitamin C
Polyflavonoidy
Vitaminy
Flavonoidy