Matcha je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji a až teprve před nedávnem se začal konzumovat i v Evropě. Čerstvé čajové lístky se rozemelou na jemný prášek a výsledkem je pozoruhodně zelená barva s báječnou chutí a výjimečným aroma. Čaj Matcha obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny.
Po celém světě již proběhla spousta studií zeleného čaje a v nedávné době i čaje Matcha. Studie došly k tomu, že čaj Matcha je skutečným čajovým unikátem. Hlavním důvodem je, že tento čaj se nelouhuje, ale přímo konzumuje. Proto se jeden šálek Matcha Tea vyrovná zhruba 10 šálkům běžného zeleného čaje.
Složení:
Proteiny, Kofein, Vláknina, Vitamin A – karoten, Vitamin E, Vitamin C, Železo, Vápník, Draslík, Zinek, Katechiny a Aminokyseliny.
Použití:
Čaj Matcha je jedinečný produkt i z hlediska různorodosti přípravy. Z čaje lze připravovat několik druhů teplých a studených nápojů, koktejlů, čokoláda, zmrzlina. Matcha běžně využívají ve svých provozech cukráři, šéfkuchaři, pekaři a další. Již jeden šálek čaje Matcha denně podstatně zvýší hladinu antioxidantů v krvi. Jeden šálek čaje Matcha vydá až za deset šálků běžného zeleného čaje. Matcha obsahuje 121 mg/1gr katechinů a 66 mg EGCG.