Užití
Kromě široké škály vitamínů a minerálů obsahuje zelený čaj následující prospěšné látky:
Polyfenoly - v zeleném čaji se nachází ve vysokých koncentracích.
Flavonoidy - jsou to rostlinné pigmenty. Většina flavonoidů má antioxidační schopnosti, některé působí protizánětlivě.
Tanniny - skupina jednoduchých a komplexních fenolů, polyfenolů a flavonoidů. Zmírňují průjem a jiné žaludeční potíže a zlepšují trávení. Mají zklidňující efekt na centrální nervovou soustavu, čímž vyvažují stimulační efekt kofeinu.
Katechiny - třída polyfenolů, jsou v zeleném čaji přítomny ve významných množstvích. Nejvýznamnějším z nich je epigallokatechin gallát (EGCG), který tvoří 10-50% všech katechinů v zeleném čaji. Jeho význam s postupujícími studiemi stále narůstá, a ukazuje se že je to významný antioxidant 25 - 100krát převyšující antioxidační aktivitu vitamínu C a E.
Jeden šálek zeleného čaje může poskytnout 10-40 mg polyfenolů s větší antioxidační aktivitou než např. porce brokolice, špenátu nebo mrkve. Nejnovější studie odhalila, že tato látka má významný vliv na zabránění tvorby zhoubných nádorů blokováním enzymu urokinázy, díky kterému se rakovinové buňky mohou rozmnožovat.
L-teanin - je to aminokyselina, která je svými účinky rozdílná od polyfenolů a katechinů. Obsah teaninu v čaji je značně závislý na období sběru čajovníku, protože je přirozeně konvertován na katechiny. Teanin má pozitivní vliv na mozkovou činnost, má antistresové účinky, zlepšuje soustředění, zklidňuje spánek. 3 až 4 šálky zeleného čaje obsahují 100-200mg teaninu.
Účinky
- obsahuje velmi silné antioxidanty
- zlepšuje trávení a zmírňuje žaludeční obtíže
- působí blahodárně na centrální nervovou soustavu
- zlepšuje soustředění, zklidňuje spánek
- má antistresové účinky
- působí protizánětlivě
- snižuje krevní tlak
- zvyšuje termogenezi a oxidaci tuků a pomáhá tak při redukci tuku
- vysoký obsah fluoru chrání před zubním kazem
Příprava čaje
Na jeden šálek (150ml) - 1 nálevový sáček přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat 2-3 minuty.