Užití
Je to nápoj pro každý den. O čaji se říká, že je to nápoj se zdánlivě neslučitelnými vlastnostmi. Povzbuzuje, ale i uklidňuje, zahřívá, ale také vyvolává pocit hladu. Je výborný termoregulátor - v zimě zahřívá a v horku osvěžuje. Má i mnoho léčivých vlastností. Používá se proti průjmům a má silný diuretický účinek.
Příprava čaje
1 nálevový sáček přelijeme 1/4 l vařící vody, vyluhujeme v přikryté nádobě 3-5 minut. Čaj je možno osladit nebo ochutit medem, citronem aj.
Dávkování
2-3x denně
Obsahuje kofein a jeho deriváty, bioflavonoidy, třísloviny. Fermentací se polyfenolické látky oxidují a polymerizuji natheaflaviny, digallové estery, a další deriváty.
Výroba
Usušené svinuté listy tmavohnědé barvy, má typickou vůni. Při sklizni se nesbírají samotné listy, ale terminální části výhonů, které mají vrcholový pupen a 1-3 listy pod ním. Černý čaj se vyrábí z čajovníkových listů, které prodělaly fermentační proces, po kterém získaly charakteristickou barvu a vůni.