Účinky
Zelený čaj posiluje koncentraci a duševní výkonnost. Hlavní obsahovou látkou je kofein, dále obsahuje třísloviny, katechiny, aminokyseliny, organické kyseliny, vitamíny C, E, skupiny B, sacharidy, silice, z minerálních látek např. draslík, fluor, hořčík, vápník a sloučeniny zinku a mědi. Má povzbuzující účinky, působí blahodárně na zažívací trakt, je výborný termoregulátor. Za antioxidační účinek zeleného čaje mohou zejména polyfenoly, brání mimo jiné oxidaci tuků, snižují hladinu cholestrolu v krvi, brání přeměně škrobu v jednoduché cukry a jejich vstřebávání ve střevech a stabilizují hladinu cukru v krvi, oddalují pocit hladu a tak přispívají k hubnutí.
Kofein obsažený v čaji stimuluje centrální nervovou soustavu, zvyšuje koncentraci, zvyšuje schopnost učit se, zahání únavu. Antioxidanty obsažené v čaji chrání před civilizačními chorobami, fluor prospívá zubům. Hlavní antioxidant je polyfenol EGCG (epigalokatechin-galát), který významně chrání buňky před poškozením a je předmětem dalšího vědeckého výzkumu s ohledem na možné protirakovinné působení.
Dávkování
Lze připravovat a konzumovat několikrát denně.
1 nálevový sáček přelijeme 1/4 l vařící vody, vyluhujeme v přikryté nádobě 3-5 minut. Čaj je možno osladit nebo ochutit medem, citronem aj.