Polofermentovaný čaj podporující redukci tělesné nadváhy. Zásluhou přírodních látek obsažených v tomto čaji je tento čaj nejúčinnější v boji proti obezitě. Čaj má v sobě uchovány látky zelených čajů zásluhou poloviční doby fermentace. Je to především zásluhou látek jako je katechin, polyfenol, kofein (tein). Pro jeho vynikající fyziologické účinky na náš organismus doporučujeme pít tento čaj i v případě, že nechcete dodržovat redukční režim.
Poté, co se zásluhou vědeckých studií a lékařských institutů objevily zprávy, že čaj snižuje hladinu tuků v krvi a má vliv na obsah tuků v tkáních, začala celá řada farmaceutických firem produkovat různé preparáty vyráběné z čaje. Příkladem těchto preparátů jsou čajové kapsle, za které uživatelé platili nekřesťanské peníze. Po delších výzkumech se zjistilo, že nejúčinnější čaj v boji s tělesnou nadváhou je právě oolong. Oolong patří mezi polofermentované čaje, které jsou vyráběny stejně jako čaje černé, ale proces fermentace, oproti černému čaji není dokončen. Přesně by se místo termínu fermentace mělo říkat oxidace, protože se lístky během tohoto procesu rozprostřou na chladném místě, kde absorbují kyslík, který vyvolá chemické změny. Tento děj je proto skutečnou oxidací, neboť lístky oolongu jsou spíše vystaveny vlivu kyslíku než fermentovány mikroorganismy. Japonští vědci zjistili, že látka, která je obsažena v čajových lístcích a napomáhá k snadnějšímu vyměšování lipidů a cholesterolu z krve, se nazývá katechin.
LIPID - (chem.) skupina organických látek odvozená od vyšších mastných kyselin (např. tuky, vosky).
Studie u více než 80% z 424 pacientů ze šesti velkých nemocnic v Kuang-čou (Kanton) upravila měsíční léčba oolongem hladinu složených lipidů v krvi na normální úroveň. Při dalších testech se prokázalo, že králíci, kteří byli živeni potravou s vysokým obsahem cholesterolu a současně pili oolong, měli řidší a méně vážné sraženiny na stěnách aorty než králíci z kontrolní skupiny, která pila vodu. Polyfenoly i silice obsažené v oolongu stimulují peristaltiku zažívacího traktu, čímž napomáhají trávení. Existují také důkazy, že čaj neutralizuje chemické působení tuků, které v trávicím ústrojí emulguje.
Emulgátor - látka usnadňující rozptýlení jiné látky v kapalině. Oolong dále napomáhá mimo jiné k redukci vysokého krevního tlaku, snižuje viskozitu krve, usnadňuje cirkulaci krve v kapilárách a zabraňuje hromadění krevních destiček, které vede k tvorbě sraženin. Snižuje riziko vzniku rakoviny jícnu, žaludku, střev a prostaty. Při redukčním režimu doporučujeme pít pět šálků čaje denně. V jiném případě postačí denní dávka tří šálků. Naše čajovna Vám nabízí oolong buď listový (na váhu), nebo již balený v nálevových sáčcích. Příprava : sáček s čajem vložte do vyhřátého hrnku nebo konvičky a zalijte vodou, která přešla lehce varem. Doporučená doba louhování je 4 - 5 minut.