Tento druh čaje, který je výjimečný svou vůní a chutí má také výjimečné zdravotní účinky. Je totiž nejúčinnější v boji proti nadměrné hladině cholesterolu v krvi a hravě předčí některé z léků určených pro snížení hladiny cholesterolu. Působí léčivě na trávicí ústrojí a onemocnění dýchacích cest (podporuje vykašlávání).
To, co se právě dozvídáme o fyziologických účincích čaje na náš organizmus, je především zásluhou výzkumných studií a lékařských institutů v Japonsku, Číně, Francii, Německu a Spojených Státech Amerických. O čem dříve lidé jenom tušili, se zásluhou moderní vědy potvrzuje a pomalu vyplouvá na povrch.
Čaj PU-ERH je pěstován v Číně v provincii Jün-nan a své jméno dostal podle okresního města Pchu-er, kam se za starých časů očesané lístky snášely z okolních vysokých hor ke zpracování. Listy PU-ERHU pocházejí ze širokolistých čajových stromů "ta-jie" (Velký list). Odborníci se domnívají, že jsou bližšími příbuznými prapůvodních, starobylých čajových stromů z předglaciální doby než nynější stromy (keře) malolistých odrůd. První fakultní nemocnice Kchunmingské lékařské fakulty zjistila na svých pacientech, že PU-ERH snižuje hladinu cholesterolu o 17% a hladinu triglyceridů o 22%; toto tvrzení podpořili i výzkumníci sv. Anny v Paříži, kteří potvrdili, že tento druh čaje pomáhá snižovat tělesnou hmotnost a hladinu cholesterolu a triglyceridů. Studie dalších dvou univerzit a jednoho lékařského institutu v Japonsku vyústila ve zjištění, že čaj PU-ERH je při snižování hladiny cholesterolu nejůčinnější oproti jiným srovnatelným druhům čaje. V Paříži měsíční podávání tří šálků tohoto čaje denně snížilo u 20 pacientů s vysokou hladinou lipidů jejich obsah v krvi o 25%, zatímco ostatní čaje neměly žádný účinek (viz zpráva francouzských vědců na konferenci o čaji PU-ERH v Paříži). Vědci z Kchunmingské lékařské fakulty uvedli, že PU-ERH je účinnější než široce užívaný lék Clofibrat a nemá žádné vedlejší účinky. Čaj PU-ERH obdržel na konferenci v Barceloně v roce 1986 mezinárodní ocenění.
Chuť PU-ERHU se popisuje jako vyvážená, avšak kdo na ní není zvyklý, možná nedocení jeho "zatuchlou" nebo snad "zemitou" příchuť, která je velice výrazná. Pro opravdové znalce je však právě tato nezvyklá chuť známkou výjimečnosti tohoto čaje a jeho léčebných účinků. Doporučené pití čaje je tři až pět šálků denně. Naše čajovna Vám nabízí PU-ERH buď jako listový na váhu, nebo již balený v nálevových sáčcích.
Příprava :
sáček s čajem vložte do vyhřátého hrnku nebo konvičky a zalijte vodou, která přešla lehce varem. Doporučená doba louhování je 3 - 4 minuty.