RACIO celozrnné chlebíčky rýžové
RACIO celozrnné chlebíčky rýžové odpovídají požadavkům zdravé výživy, jsou lehce stravitelné, nealergenní, ale mají vysoký glykemický index. Rýžové chlebíčky obsahují díky pololoupané rýži ve srovnáni s jinými druhy obilí jedny z nejkvalitnějších bílkovin. Obsahují všech osm esenciálních aminokyselin. Při běžném stravování se hodí jako altermativa pečiva a to pro děti i dospělé.
Z nutričního hlediska je tento výrobek vhodný pro svůj nízký obsah tuků jako doplněk k redukční dietě společně se zeleninovými saláty, tvarohovými nebo sýrovými pomazánkami a ostatními nízkotučnými mléčnými výrobky. Pro vysoký glykemický index se v omezeném množství hodí jako náhrada pečiva i v diabetické dietě. Obsahuje minerální látky včetně stopových prvků, které v našem těle slouží jako ochranné faktory (antioxidanty) upevňující imunitní systém a díky nim můžeme předcházet řadě nemocí.
Vitaminy v rýžových chlebíčcích
Antioxidant zajišťuje účinnou ochranu buněk proti působení volných radikálů, jejichž tvorbu podporuje kouření a znečištění životního prostředí. Pokud nejsou volné radikály pod kontrolou, mohou narušit správnou funkcí tělesných buněk. Jako nejvýkonnější antioxidant v membránách se uplatňuje vitamín E, který v tomto výrobku tvoří 19% ddd/100g. Tento vitamín dále zpomaluje vznik aterosklerózy, zvláčňuje pokožku, má příznivý vliv na vitalitu, na tvorbu kolagenu, napomáhá hojení ran a podporuje činnost srdce.
Nechybí zde ani vitamín B6 (15% ddd/100g), který je nepostradatelný pro činnost nervové soustavy a jeho nedostatek se projevuje neschopností soustředění, nespavostí a nedostatkem iniciativy. Výrobek obsahuje ideální množství hořčíku, t.j. 45% ddd/100g. Hořčík působí preventivně proti ateroskleróze, podporuje prokrvování srdce a upravuje množství cholesterolu v organismu. Při jeho nedostatku může docházet ke křečím v lýtkách a rychlé únavě.
Rýžové chlebíčky obsahují méně jak 5 mg gliadinu ve 100g a mohou být tedy zařazeny jako bezlepková potravina, protože splňují vyhlášku č.54/2004 Sb. a č. 113/2005 Sb. Výrobek není vhodný při alergiích na některou z potravin uvedených ve složení, u akutních stavů onemocnění gastrointestinálního traktu (GIT) nebo po operacích GIT, pro nemocné se špatným chrupem nebo poruchou polykání (např. po úrazu, cévní mozkové příhodě, v onkologii apod.), u geriatrických pacientů.