RACIO celozrnné chlebíčky rýžové se sójou
RACIO celozrnné chlebíčky rýžové se sójou odpovídají požadavkům zdravé výživy. Rýžové chlebíčky se sójou obsahují díky pololoupané rýži ve srovnáni s jinými druhy obilí jedny z nejkvalitnějších bílkovin. Obsahují všech osm esenciálních aminokyselin.
Rýže není alergenní a je lehce stravitelná. Přidáním sóji se z tohoto výrobku stala obzvláště cenná potravina. Sója se u nás stala z původně neznámé potraviny vyhledávanou luštěninou, obsahuje lecitin, který napomáhá snižovat hladinu lipidů v krvi. V sóji bylo prokázáno také určité množství purinů, proto se sojové výrobky nedoporučují při onemocnění ledvin a močových cest, zejména v případě močových kamenů a při dně.
Z nutričního hlediska je tento výrobek vhodný pro svůj nízký obsah tuků jako doplněk k redukční dietě, ale je také vhodný ke každodenní konzumaci především pro obsah minerálních látek včetně stopových prvků. V omezeném množství pro vysoký glykemický index vyhovuje v rámci dietního režimu stravování diabetiků.
Vitaminy v rýžových chlebíčcích
Jako nejvýkonnější antioxidant v membránách se uplatňuje vitamín E, který v tomto výrobku tvoří 17% ddd/100g. Tento vitamín dále zpomaluje vznik aterosklerózy, zvláčňuje pokožku, má příznivý vliv na vitalitu, na tvorbu kolagenu, napomáhá hojení ran a podporuje činnost srdce. Nechybí zde ani vitamíny B1 (tvoří 21% ddd/100g), vitamín B6 (20% ddd/100g) , které jsou nepostradatelné pro činnost nervové soustavy a jejich nedostatek se projevuje neschopností soustředění, nespavostí a nedostatkem iniciativy.
Výrobek obsahuje ideální množství hořčíku , t.j. 48% ddd/100g. Hořčík působí preventivně proti ateroskleróze, podporuje prokrvování srdce a upravuje množství cholesterolu v organismu. Další výhodou tohoto výrobku je příznivý obsah vlákniny, která má pro organismus nesmírný význam, hlavně v prevencí závažných civilizačních chorob. Zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení, ovlivňuje vyprazdňování a chrání před chronickou zácpou.
Rýžové chlebíčky se sójou obsahuji méně jak 5 mg gliadinu ve 100g a mohou být tedy zařazeny jako bezlepková potravina, protože splňují vyhlášku č.54/2004 Sb. a č. 113/2005 Sb. Výrobek není vhodný při alergiích na některou ze složek uvedených ve složení, pro přísné šetřící diety při akutních onemocněních gastrointestinálního traktu (GIT) nebo po operacích GIT, chronické pankreatitidě, při poruchách polykání, krvácivých projevů v dutině ústní, mukozitidách, pro geriatrické pacienty s absencí chrupu, osteoporóze apod.