Tea of Life Dárková kolekce dvanácti pyramidek černého cejlonského čaje se čtyřmi přichutěmi - černý čaj s jasmínem a granátovým jablkem, černý čaj s citrusem a melounem, černý čaj s bergamotem (Earl, černý čaj s citrónem.
Velmi populárními se v poslední době stávají černé a zelené čaje ochucené přírodními aromáty. Vyrábí se z kvalitního černého čaje cejlonského čaje, obsahuje přírodní příchutě. Cejlonský Čaj Tea of life je velmi řízný, vydatný aromatický černý čaj vhodný pro celodenní popíjení. Tento čaj obsahuje větší množství látek příbuzných kofeinu - teobrominu a teofylinu. Podle farmakologických testů působí ještě silněji na nervovou soustavu než kofein. Černý čaj obsahuje třísloviny, které mají protizánětlivý účinek, zmírňují průjmy, zastavují krvácení a ve formě obkladů urychluje hojení popálenin, veškerých kožních problémů a alergií. Černý čaj zvyšuje tělesné a duševní schopnosti, snižuje únavu.
Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací (někdy se nesprávně mluví o fermentaci) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni a obsahuje více kofeinu, než ostatní méně oxidované čaje.
V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj, který více vystihuje barvu čaje. Pod názvem četný čaj, se v Číně spíše setkáme s tradičním Puerhem. Na rozdíl od západního světa, kde je pod názvem červený čaj známý jihoafrický rooibos.
Zatímco zelený čaj ztrácí většinou svouvůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let. To byl také důvod, proč byl dlouho využíván v obchodu a v Mongolsku, Tibetu a na Sibiři byl až do devatenáctého století využíván jako měna. Od doby dynastie Tang byl černý čaj namočený v horké vodě používán jako barvivo na látku pro nižší třídu obyvatelstva, která si nemohla dovolit kvalitnější barvy na oblečení. Černý čaj byl jediný čaj známý západnímu světu. Ačkoliv popularita zeleného čaje postupně roste, černý čaj stále zaujímá více než devadesát procent čaje prodaného na Západě.
Výroba černého čaje
Po sklizni se listy nejprve nechají zavadnout pomocí proudění vzduchu.
Poté se černé čaje zpracovávávají jednou z následujících cest. CTC (drcení, řezání, stočení) je metoda používaná pro čajové listy nižší kvality, které končí v čajových sáčcích a je prováděna strojově. Klasické zpracování je prováděno jak mechanicky, tak ručně. Používá se pro čaje vyšší kvality. Listy zůstávají vcelku a přesný postup se lišší podle druhu čaje.
Dále se nechají čajové listy za kontrolované teploty a vlhkosti oxidovat. Úroveň oxidace určuje kvalitu čaje.
Poté jsou listy usušeny, aby se zabránilo další oxidaci.
Nakonec jsou listy roztříděny dotříd podle svojí velikosti (celé listy, zlomené a prach). Rozdělení se obvykle provádí pomocí sít. Čaj může být poté dále tříděn podle dalších kritérií. Čaj je poté přípraven k balení.