Bílý čaj se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků Camellia sinensis.
Účinné látky
Přírodní flavonoidy
Jedná se o 100% přírodní bílý ceylonský čaj balený na Srí Lance ochucený levandulí. Bílý čaj představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Má jemnou, lahodná chuť a současně blahodárné účinky na náš organismus díky účinným přírodním antioxidantům. Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny Camellia sinensis. Křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno. Pupeny, z nichž se vyrábí bilý čaj, mají vyšší koncentraci favonidů fungujících jako velmi silné antioxidanty, než lístky a pupeny, z nichž se zpracovávají čaje černé a zelené.
Horký čaj - do šálku vložte jeden čajový sáček, přelijte horkou vodou a nechte luhovat 1 - 2 minuty podle požadované sily nápoje.
Ledový čaj - 8 čajových sáčků nechte luhovat stejně jako v případě horkého čaje, nalitím vyluhovaného nápoje do nádoby s ledem získáte osvěžující ledový čaj.
Bílý čaj představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Dříve byl tak vzácný a výjimečný, že jej směli popíjet jen čínští císaři. Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené.
Bílý čaj pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Velké oblibě se těšil pro svojí vzácnost a výjímečnou kvalitu zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 Bil). Po dlouhá staletí byl považován pouze za nápoj císařů. V důsledku této tradice si bílý čaj dodnes udržuje pověst výjimečného nápoje.
Jeho pěstování je velice náročné a specifické. Křehké čajové lístečky se sbírají ručně vždy na začátku vegetačního období (konec března až začátek dubna) a jejich výběru se věnuje velká pozornost. K výrobě bílého čaje slouží u některých druhů pouze mladé pupeny čajovníku pokryté jemným chmýřím, u jiných pupeny a nejmladší rozvinuté lístky. Po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nálev z bílého čaje je světlý a vyniká lahodnou chutí - znalci jej považují za opravdovou delikatesu mezi čaji.
Složeni
100% přírodní bílý čaj, levandule.