Opravdoví znalci čaje se řídí šesti zlatými čajovými pravidly
1. Používejte jen známé značky čaje. Jsou zaručeně vyrobeny z vysoce kvalitních druhů čaje.
2. Pokud je to možné, používejte svou domácí vodu z vodovodu, protože znáte její chuť a vnímáte ji jako "neutrální". Jinak používejte neperlivou vodu (bez bublinek) s pokud možno minimální vlastní příchutí. Černý čaj se zásadně zalévá vroucí vodou.
3. Silně chlórovanou vodu nechte 2-3 minuty projít varem, aby se mohl usadit vápník a uniknout chlór. Nevařte však vodu příliš dlouho.
4. Čajovou konvici vypláchněte horkou vodou a předehřejte.
5. Čaj chutná lépe, když je připraven silný. Proto dejte do konvice raději o jeden sáček nebo čajovou lžičku více. Čaj podávejte s cukrem nebo kandysem a mlékem nebo smetanou (ne krabicové mléko) a dle chuti také s citronem.
6. Čaj se musí nechat vylouhovat. Jak dlouho, záleží na tom, jaký čaj nám chutná - zpravidla asi 4 minuty. Má-li mít čaj povzbuzující a osvěžující účinky, použijte raději větší množství čaje a nechte jej vyluhovat jen cca 2-3 minuty. Má-li mít čaj uklidňující a uvolňující účinky, nechte jej louhovat o něco déle, ale nevíce než 5 minut.
Ještě jeden tip
Čaj je velmi citlivý přírodní produkt. Musí být skladován v chladu a suchu. Dbejte nato, aby čaj byl po použití opět dobře uzavřen v neprodyšné plechové krabici nebo ve skleněné nádobě chráněné před světlem, aby neztratil své jemné aroma.
Tipy pro přípravu zeleného čaje
Na jeden šálek zeleného čaje stačí v průměru o něco menší množství čaje, než je tomu u čaje černého. Rozlišujeme tři tradiční způsoby přípravy:
Varianta 1: Čaj zalijeme vroucí vodou. Po 5 minutách je nápoj nejvydatnější
Varianta 2: Vodu uvedeme do varu, necháme vychladnout na cca 60°C. Potom čaj zalijeme a necháme cca 3 minuty vyluhovat.
Varianta 3: Vodu přivedeme do varu, čaj krátce přelijeme a první várku vylijeme Potom čaj zalijeme podruhé a necháme 2-3 minuty vyluhovat.
Pomocí těchto odlišných postupů lze regulovat obsah tříslovin. Černý čaj by měl být uchováván odděleně od aromatizovaných, bylinných nebo ovocných čajů a koření. Vyhnete se tak nežádanému ovlivnění aroma citlivého černého čaje.