Bílý čaj
Klenotem mezi čaji by se dal nazvat bílý čaj. Někdy je také označován za „šampaňské" mezi čaji. Znalci o něm hovoří jako o nejznamenitějším a nejvzácnějším čajovém druhu. Důvodem je nejen jeho způsob sklizně a následného zpracování, ale také jeho zvláštní jemné květinové aroma. Bílý čaj se získává z listů stále zeleného čajovníku, sklízí se ještě neotevřené lístky poupat, Na spodní straně lístků jsou jemné chloupky, které po uschnutí vypadají jako stříbrobílé chmýří. A právě odtud vzniklo pojmenování bílého čaje.
Bílý čaj je kvůli svému nákladnému zpracování považován za nejdrahocennější čaj. Tím je ale zároveň i z pohledu jeho účinků na lidský organismus. Díky kofeinu má dlouhodobě povzbuzující účinky a podporuje koncentraci. Obsahuje obzvlášť vysoký podíl antioxidantů, takže lze jeho pití bez výhrad doporučit jako prevenci proti rakovině. Kromě toho přispívá k ochraně proti účinkům slunečního záření.
Zpracování bílého čaje
Čajové lístky bílého čaje mohou být poprvé sklizeny tři až pět let po zasazení sazenic. Aby byla zachována kvalita čaje, sbírá se většinou ručně. Zatímco zelený čaj se musí dusit v pánvích a černý čaj je podroben fermentaci, zůstává bílý čaj zcela neupravený. Je pouze jemně opracován a sušen venku na mírném slunci. Těsně před dalším zpracováním je ještě jednou rychle zahřán, aby byl úplně usušen. Pouze při tomto šetrném zpracování zůstávají zachovány hodnotné obsahové látky a jemné, až květinové aroma.
Příprava čaje
Čaj se musí nechat vylouhovat. Jak dlouho, záleží na tom, jaký čaj nám chutná. Bílé čaje se nechávají louhovat zpravidla asi 2-3 minuty.
Složení
Bílý čaj, aroma citronu (5%), aroma manga (4%)