Díky lehké stravitelnosti a nepřítomnosti gliadinu jsou doporučeny jako strava pro celiatiky, vhodné jsou i při redukčních dietách. Používat jako přílohové těstoviny, do polévek, nebo do salátu.
Celiakální sprue
Celiakální sprue (dále jen CS) je společné označení pro celosvětově se vyskytující onemocnění dětí i dospělých. Jde o hereditámí autoimunní onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku (gluténu). Lepek je bílkovinný komplex obsažený v povrchní části obilných zrn. Štěpné produkty lepku vyvolávají u geneticky vnímavých osob nepřiměřenou reakci imunitního systému s trvalou tvorbou autoprotilátek.
Hlavním projevem jsou zánětlivé změny sliznice tenkého střeva s průjmy, chudokrevnosti, váhovým úbytkem a celkovou poruchou somatického i psychického vývoje. Pokud není lepek z potravy trvale a úplně vyloučen, dochází v průběhu doby k vyčerpání imunitního systému, onemocnění postihuje další orgány se vznikem přidružených autoimunitních chorob a četných komplikací, z nichž většina je život ohrožující.