Plodům kustovnice čínské (Lycium chinense) se ne nadarmo říká ovoce dlouhověkosti, nebo červené diamanty. Chutné a zdravé plody v BIO kvalitě z kontrolovaného ekologického zemědělství bez GMO.
Složení
- 11 základních a 22 stopových minerálů
- četné aminokyseliny
- 6 základních vitamínů
- 8 polysacharidů a 6 monosacharidů
- 5 nenasycených mastných kyselin
- beta-sitosterol a další fytosteroly
- 5 karotenoidů
- četné fenolové pigmenty (fenoly)
Minerály a vitamíny obsažené ve 100 g goji: (V závorce jsou uvedeny doporučené denní dávky.) Draslík: 1132 mg (2000 mg); Železo: 9 mg (14 mg); Zinek: 2 mg (10 mg); Vápník: 112 mg (800 mg); Selen: 50μg (55μg); Vitamín B2: 1.3 mg (1.4 mg); Beta-karoten: 7 mg.
Nutriční hodnoty na 100 g kustovnice čínské: Energie: 357 kcal / 1500 kJ; Sacharidy: 70 g – z toho cukry 44,2 g; Bílkoviny: 14,4 g; Tuky: 1,1 g – z toho nasycené tuky 0,5 g; Vláknina: 2 g. Kustovnice je sířená - obsahuje méně síry než 0,1 mg na 1 kg.
Doporučené dávkování
Ideální denní konzumace je 10 až 20 g sušených plodů.
Způsoby konzumace
Kustovnice čínská se dá, podobně jako rozinky, jíst v sušené podobě, ale také si ji můžete přidat do cereálií, jogurtu, rýže, koláčů, nebo ovocných koktejlů.
Pokud nemáte rádi suché plody, tak 3 čajové lžičky goji zalijte 3/4l horké vody, nechejte 3 minuty odstát a sceďte. Vzniklý čaj si klidně přislaďte například medem a plody kustovnice můžete samostatně zkonzumovat.
Země původu Čína, provincie Ningxia.