Kala Namak se sice v češtině říká černá sůl, ale černá zdaleka není. Černá sůl se těží ze sopečných jezer Pákistánu a Indie a její chuť a vůně může ty, kteří s ní přijdou poprvé do styku odradit, protože připomíná uvařené vejce na tvrdo. Po tepelné úpravě však získává zemité aroma.
Podle ájurvédských lékařů je Kala Namak nejvíce prospěšnou formou soli, protože na rozdíl od obyčejné soli nezvyšuje obsah sodíku v krvi. Právě proto je doporučována lidem, kteří mají vysoký tlak, nebo těm, kteří mají dietu s nízkým množstvím soli. Bez černé soli by si místní obyvatelé nedokázali představit přípravu takových lahůdek jako je chaats, čatní, nebo raitas. A slavné koření čát másala. Indové si tuto sůl dávají i na ovoce, takže můžete vyzkoušet v našich podmínkách malinko osolit například banán nebo jablko a budete příjemně překvapeni zajímavou chutí.
Složení soli
Nejvíce převládají chlorid sodný, chlorid hořečnatý, síran sodný, chlorid vápenatý a železo.
Nutriční hodnoty ve 100 g: Energie 0 kcal / 0 kJ; Tuky 0 g; Sacharidy 0 g; Vláknina 0 g; Bílkoviny 0g; Sůl 100g. Některé minerály ve 100 g - Vápník 340 mg; Mangan 100 mg; Železo 105.4 mg. Bez alergenů.
Země původu: Pákistán.