Jedná se o alternativu kokosového mléka, která je vhodné jako náhrada živočišných mlék.
Co je kokosové mléko a jak se vyrábí?
Kokosové mléko v prášku je vyrobeno z čerstvě vylisovaného kokosového mléka (šťáva z dužiny kokosového ořechu, nejedná se o kokosovou vodu). Mléko obsahuje z větší části kokosový olej, který znemožňuje přeměnu na instantní prášek. Proto je nutné použít látky, které olej obalí a navíc zabraní následnému oddělení. Pro tyto účely se osvědčil maltodextrin a kasein sodný (jako emulgátor, zahušťovadlo).
Příprava domácího kokosového mléka
Sušené kokosové mléko obsahuje 60 - 65% kokosového oleje (který má bod tání mezi 23-26°C), a tak se nejlépe rozpouští v teplé nebo horké vodě. Na rozmixování použijeme mixér, shaker či obyčejnou vidličku. Dle požadované hustoty smícháme 1-3 polévkové lžíce sušeného mléka s cca 200 ml teplé vody a snadno tak vyrobíme mléko, smetanu či kokosový krém.
Použití v kuchyni
Kokosové mléko se hojně používá v thajské kuchyni, kde se jím dochucují kari omáčky, nudle i rýže. Mléko také výborně poslouží jako součást anebo doplněk smoothies, různých nápojů, pudinků, krémů, polévek či dezertů. Hodí se i pro přípravu alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů jako je Piňa Colada nebo lahodné zmrzliny. Sušené kokosové mléko je vynikající i samotné. Rychle se rozpouští na jazyku a má příjemnou kokosovou chuť. Na dochucení nápojů jako je káva, obilná káva nebo kakao. Vhodné i jako náhrada cukru při posypu buchet a dortů.
Složení
extrakt z dužiny kokosového ořechu, maltodextrin, kaseinát sodný (zahušťovadlo, mléčná bílkovina) Alergeny: obsahuje stopy mléka a lepek.
Nutriční hodnoty ve 100 g: 704 kcal / 2943 kJ. Bílkoviny 8 g, tuky 64 g - z toho nasycené 56 g, sacharidy 24 g, vláknina 0 g, sodík 0,2 g.
Uchovávejte v uzavřené nádobě při teplotě 20 - 28 °C, v suchu a temnu.
Země původu: Srí Lanka.