Léčivých účinků lněného semínka využíval i nejslavnější lékař starověku Hippokrates, který ho předepisoval při potížích s trávicím traktem.
Lněná semínka napomáhají k normálnímu trávení, normální funkci střevního traktu a ke kontrole tělesné hmotnosti.
Složení produktu
Lněné semínko mimo toho obsahuje téměř dvakrát tolik kvalitních bílkovin než maso a vysoké procento rozpustné i nerozpustné vlákniny. Sto gramů lněného semínka totiž obsahuje více vlákniny, než je referenční hodnota příjmu.
Nutriční hodnoty ve 100 g: Energie: 2234 kJ / 534 kcal; Bílkoviny: 18.3 g; Sacharidy: 1.58 g – z toho cukry 1.5 g; Vláknina: 27.3 g; Tuky: 42.16 g – z toho nasycené: 3.7 g, mononenasycené: 7.5 g; polynenasycené: 28.7 g; Vápník: 255 mg; Sodík: 30 mg; Železo: 5.7 mg; Fosfor: 642 mg; Draslík: 813mg; Hořčík: 392 mg; Vitamin B1: 1.64 g; Vitamin B2: 0.16g; Vitamin B6: 0.47 g; Vitamin C: 0.6 g
Doporučený způsob konzumace
Mohou se jíst syrová, ale je třeba je důkladně rozkousat, nebo před konzumací rozdrtit. Celá zrníčka by jinak prošla trávicím traktem bez toho, že by z nich organismus dokázal vstřebat všechny výživné a zdraví prospěšné látky. Celá semínka lze skladovat poměrně dlouhou dobu, drcená však podléhají poměrně brzy žluknutí. Semínka se dají přidat do všech jídel podle chuti.
Země původu: Indie.