Mandle obsahují více než 45 % mononenasycených a polynenasycených kyselin, kromě toho ale obsahují i poměrně velké množství lehce stravitelných bílkovin a vlákniny. Z minerálů v nich najdete nezanedbatelné množství vápníku, fosforu a draslíku, z vitamínů pak především ty z řady B a ve 100 g mandlí dokonce trojnásobek referenční hodnoty příjmu vitamínu E.
Použití
Mandle loupané jsou určeny k přímé konzumaci, mohou se pražit, péct. Mandle se hodí k dochucení sladkých pokrmů, na ozdobení dezertů, musli, jogurtů nebo cereálních kaší. Zvlášť lahodné jsou k přípravě pomazánky nebo mandlového mléka a másla.
Nutriční hodnoty ve 100 g: 2379 kJ, 575 kCal, bílkoviny 21 g, tuk 53,5 g, sacharidy 3,5 g, vláknina 14,3 g.
Země původu: Španělsko.