Hroznový olej se lisuje z peciček hroznů, které se před samotným lisováním šrotují. Pokud je lisovaný za studena, pak má světle zelenou barvu s jemným hroznovým aroma, které přechází malinko k oříškům. Díky své chuti je ideální na dochucení salátů, zálivek, sýrů nebo masa, hodí se i do teplých pokrmů.
I když je lisovaný za studena, tak je ho možné zahřát až na teplotu 252 °C bez rizika přepálení, nebo ztráty jeho pozitivních vlastností. Je proto velmi vhodný například při restování, smažení, pečení a podobných úpravách potravin.
Při jeho využití ve studených kuchyních celého světa je jedním z předpokladů zdravého jídla. Obsahuje totiž okolo 90 % pro organismus tolik potřebných nenasycených mastných kyselin, z toho tvoří okolo 70 % omega 6 kyselina linolová. Kromě toho se v oleji nachází i vysoký obsah flavonoidů a polyfenolů, z nichž nejvýznamnější jsou procyanidin a resveratrol.
Olej z hroznových jader je velice cennou surovinou i v kosmetickém průmyslu. Má optimální lipidové složení a snadno se vstřebává do pokožky. Vytváří na povrchu pokožky ochranný film, který zadržuje vlhkost uvnitř a tím pleť zanechává hladkou a pružnou. Výborně se hodí na všechny typy pleti.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie: 3400 kJ / 830 kcal; Tuky: 100 g – z toho nasycené 10.8 g, mononenasycené 14.3 g; polynenasycené 74.9 g; Sacharidy: 0 g – z toho cukry 0 g; Bílkoviny: 0 g; Vláknina: 0.2 g; Sůl: 0 g; Vitamín E: 16 mg
Skladování: Na temném místě při teplotě do 22°C . Po otevření spotřebujte do 3 měsíců.
Země původu: ČR.
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.