Piniové oříšky jsou vhodné pro přímou konzumaci, jejich velmi zajímavou chuť můžete ještě zvýraznit opražením. Používají se hlavně v italské kuchyni do různých pest, zákusků, omáček nebo ovocných salátů, ale velmi oblíbené jsou ale i ve Španělsku, Turecku, Libanonu a Číně.
Piniové oříšky obsahují poměrně mnoho tuku, proto se rychle kazí. Z toho důvodu je vhodné je uchovávat po otevření balení nejlépe v uzavřených nádobách v ledničce.
Složení
100 gramů jader obsahuje například více jak 75 % referenční hodnoty příjmu vitamínu E a asi 80 % referenční hodnoty příjmu fosforu.
Nutriční hodnoty ve 100 g: Energie: 2633 kJ / 629 kcal; Bílkoviny: 12 g; Tuky: 61 g; Sacharidy: 9 g; Vláknina: 11 g.
Vitamíny a minerály ve 100 g: Vápník: 16 mg; Železo: 5.5 mg; Fosfor: 575 mg; Draslík: 597 mg; Hořčík: 251 mg; Vitamin C: 0.8 mg; Thiamin: 0.364 mg; Riboflavin: 0.227 mg; Niacin: 4.387 mg; Vitamin B6: 0.094 mg; Kyselina listová: 34 µg; Vitamin A: 29 µg; Vitamin E (alfa-tokoferol): 9.33 mg; Vitamin K (fylochinon): 53.9 µg
Země původu: Čína.