Quinoa, které se říká také merlík chilský, pochází z Jižní Ameriky a tradičně tam po tisíciletí patřila s bramborami a kukuřicí k nejdůležitějším potravinám. Stejně jako používali Aztékové při svých rituálních obřadech chia semínka, tak byla součástí obřadů Inků právě quinoa. Quinoa vyniká, stejně jako rýže, opravdu jednoduchou přípravou, je bezlepková, takže ji mohou konzumovat i celiakové, má výbornou chuť, nenadýmá a je lehce stravitelná.
Složení quinoy
Oproti běžným obilovinám vyniká quinoa širokým spektrem stopových prvků, vitamínů, ale i více jak 14 % bílkovin a 7 % vlákniny. Obsažené bílkoviny jsou podobné sóje, díky tomu je quinoa často vyhledávaná vegany a vegetariány. Wolfberry BIO Quinoa je v BIO kvalitě.
Vitamíny a stopové prvky obsažené ve 100 g: Vápník: 47 mg; Železo: 4.57 mg; Hořčík: 197 mg; Fosfor: 457 mg; Draslík: 563 mg; Zinek: 3.10 mg; Thiamin: 0.36 mg; Riboflavin: 0.318 mg; Niacin: 1.52 mg; Vitamín B6: 0.487 mg; Kyselina listová: 184 ug; Vitamin E (alfa-tokoferol): 2.44 mg
Nutriční hodnoty ve 100 g: Energie: 1539 kJ /368 kcal; Sacharidy: 57.1 g - z toho cukry 1.34 g; Bílkoviny: 14.1 g; Tuky: 6.07 g - z toho nasycené 0.71 g; Vláknina: 7 g; Sodík: 5 mg. Vlhkost: < 13 g. Bez alergenů.
Doporučujeme tuto přípravu
Vaří se podobně jako rýže v poměru 1:2 dílům vody. Asi po 15 minutách získáte výbornou základní surovinu lehce oříškové chuti a mírně křupavé struktury. Tu můžete používat buď jako přílohu k pokrmům, zavářku do polévek, nebo ji přimíchat k salátům, zapéct spolu se zeleninou, udělat z ní "karbenátky" - vaší fantazii se meze nekladou.