Vanilkový prášek se získává namletím vanilkových lusků. Prášek chutná, stejně jako lusky sladce a malinko kořenitě a má intenzivní, lehce nasládlou vůni. Toto koření se přidává pro zjemnění a ozvláštnění do pečiva, koláčů, dezertů, kávy, čokolády, pudinku, ovocných kompotů a salátů. Vanilkový prášek lze ale přidat i do některých pikantních pokrmů a masitých jídel.
Wolfberry vanilkový prášek se vyrábí z lusků, které nejsou geneticky modifikovány a jsou v BIO kvalitě. Po sklizni se tobolky vanilky fermentují, suší se při teplotě do 40°C a následně melou na jemný prášek. Do prášku se nepřidávají žádné aromatické látky ani barviva. Jeho vůně je sytá, plná, malinko podobná vůni tabáku, chuť je sladká a plná. Vanilkový prášek se výborně hodí při přípravě zmrzlin, zákusků, vaječných krémů, sladkého pečiva a čokolády.
Pravá vanilka je velmi drahé koření, které používali už Aztékové. Lusky se sklízejí nezralé a jejich příprava ke konzumaci vyžaduje dlouhou a komplikovanou proceduru, což je důvodem vysoké ceny tohoto koření. Velmi často se proto vanilka nahrazuje umělým vanilinem. Tato imitace má těžkou vůni a daleko výraznější chuť s poměrně nepříjemnou pachutí, takže se s pravou vanilkou nedá srovnávat.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie: 1332 kJ / 317 kcal; Bílkoviny: 3.9 g; Tuky: 3.2 g – z toho nasycené: 0.9 g; Sacharidy: 56.0 g – z toho cukry: 55.4 g; Vláknina: 24.4 g; Sůl: 0.0065 g
Země původu: Komorské ostrovy.